Круглий стіл у межах проєкту «Європейські практики соціального підприємництва: сталість, інклюзія та креативність»/«European practices of social entrepreneurship: sustainability, inclusion and creativity» (EUROSECRET)

Двадцять першого вересня відбувся круглий стіл «Соціальне підприємництво та традиційні форми господарювання в ЄС: досвід для України» в рамках проєкту ЄС Еразмус+, напрям ім. Жана Моне у рамках проєкту 101085348 – EUROSECRET – ERASMUS-JMO-2022-HEI-TCH-RSCH «Європейські практики соціального підприємництва: сталість, інклюзія та креативність»/«European practices of social entrepreneurship: sustainability, inclusion and creativity», який реалізується в Запорізькому національному університеті з 1 жовтня 2022 р. Тематичні напрями круглого столу «Соціальне підприємництво: особливості, тенденції та вплив» та «Європейські моделі соціального бізнесу: досвід для України» об’єднали більше 90 учасників, зокрема представників економіки, бізнесу та управління, державної влади, громадських організацій, науковців, освітян, здобувачів освіти та інших зацікавлених сторін не тільки з України, але й США.

Мета круглого столу: всебічне обговорення особливостей, тенденцій, перешкод та можливостей соціального підприємництва в Україні в контексті європейського досвіду побудови моделей соціального бізнесу в кооперації з традиційними підприємствами.
Привітала учасників заходу проректор з науково-педагогічної, міжнародної та проєктної діяльності Запорізького національного університету Олена Тупахіна, яка відзначила важливість реалізації проєктів для розвитку університету та побажала плідної дискусії.

Світлана Шитікова, менеджер проєктів Жана Моне Національного Еразмус+ офісу в Україні, координатор проєкту Національного Еразмус + офісу в Україні, у своєму вітальному слові підкреслила важливість для нашої держави проєктної діяльності та їх актуальність в умовах післявоєнного відновлення.

Від імені колективу Запорізької-торгово-промислової палати привітав усіх її віцепрезидент Куц Андрій В'ячеславович, який наголосив на різних напрямах співпраці з університетом та можливості участі спільних заходах та програмах. Олександр Корнієнко, голова Новоолександрівської сільської ради, у своєму вітальному слові висловив вдячність за можливість брати участь у подібних заходах та відзначив їх важливість для розвитку об’єднаних територіальних громад.

В.о. декана економічного факультету Валентина Гельман підкреслила важливість проєктної діяльності для післявоєнного відновлення України та зазначила, що на економічному факультеті реалізується наразі 4 проєкти, результати яких впроваджуються у навчальний процес та підвищують якість викладання за освітніми програмами.
Модераторка заходу, координатор проєкту Анна Переверзєва, доктор економічних наук, професор кафедри міжнародної економіки, природних ресурсів та економіки міжнародного туризму Запорізького національного університету, координатор проєкту Erasmus+ ERASMUS-JMO-2022-HEI-TCH-RSCH розпочала засідання круглого столу презентацією проєкту. Вона висловила подяку представникам Еразмус+ офісу в Україні, керівництву університету за всебічну підтримку в реалізації проєктних ініціатив, всім присутнім за увагу до проєкту, і, безумовно команді виконавців у складі: Волков Володимир, д.т.н., професор; Венгерська Наталя, к.е.н., доцентка; Бакаленко Ірина, к.пед.н., доцентка; Мержинський Євгеній, к.е.н., доцент; Ротко Ольга, аспірантка. Координаторка проєкту підкреслила, що саме завдяки взаємодії та злагодженій роботі можна досягти бажаних результатів, у цьому і є соціальна складова.

Зацікавив усіх присутніх виступ представників YMCA Mobile Hub Zaporizhja в YMCA Europe Юрія Білого, голови YMCA Запорізької області, та Альони Горбенко, регіонального координатора YMCA Запорізької області, про інтеграцію соціального підприємництва у партнерство та створення ланцюжку цінностей традиційного бізнесу.

Максим Кравчук, засновник БФ «Покоління майбутнього» (Запоріжжя), у своєму виступі окреслив діяльність соціально-активного бізнесу на прикладі Запорізької області.
Круглий стіл став майданчиком для презентації проєктів Еразмус+ за напрямом ім. Жана Моне, які отримали фінансування ЄС у 2023 році: «Євроінтеграція та сталий розвиток сільських територій України як запорука забезпечення продовольчої безпеки в умовах повоєнного відновлення»/ «European integration and sustainable development of rural areas of Ukraine as a guarantee of ensuring food security in the conditions of post-war recovery» (координаторка Світлана Кушнір), «Європейський досвід формування культури толерантності в українській перспективі: освіта, медіа, мистецтво» / «The European experience of forming a culture of tolerance in the Ukrainian perspective: media, education, art» (координаторка Ірина Бондаренко).

Євгеній Клопота, координатор від Запорізького національного університету проєкту Strengthening the capacities of pedagogical universities in Ukraine (Czech republic, Masaryk university) окреслив актуальні проблеми інклюзивного розвитку та виокремив соціальні ініціативи, що сприяють всебічній реалізації людини.
Ірина Остапчук, доцент кафедри туризму та економіки Криворізького державного педагогічного університету, презентувала власний цікавий досвід використання екологічних екскурсій як виду соціального підприємництва (на прикладі Кривого Рогу).
Оксана Антолік, директор клубу «Маяк» відділу культури Бердянської міської ради, голова ГО «Сяйво надії» закцентувала увагу присутніх на особливостях діяльності громадських організацій в умовах війни, а візуалізацією практичного досвіду став ролик щодо втілення соціальних ініціатив.

Емоційним був виступ гості зі США Мері Джо Стейєр Гарріс, президента компанії «Banana Saver» (США, Огайо, м. Медайна) на тему «Соціальна відповідальність для малого бізнесу» (Social Responsibility for the Small Business), яка на власному життєвому прикладі показала важливість соціальної складової для малого бізнесу.

Наталя Венгерська, доцент кафедри міжнародної економіки, природних ресурсів та економіки міжнародного туризму ЗНУ, виконавець проєкту Erasmus+ ERASMUS-JMO-2022-HEI-TCH-RSCH, у своєму виступі розкрила про досвід взаємодії соціального та традиційного підприємництва бізнесу в країнах ЄС, США та Україні, акцентувала на співробітництво як основу створення соціальних інновацій та соціального впливу в економіці, висвітлила основні фактори впливу на розвиток партнерства між соціальними та традиційними підприємствами. Також нею було продемонстровано приклади кластерної взаємодії у туристичній сфері між Запорізькою обласною громадською організацією Дивосвіт» соціальним проєктом «Дивочай» та проєктом «Диверсифікація сільського туризму через збалансованість і креативність: поширення європейського досвіду в Україні» (DIRUT) за підтримки Програми «Erasmus+: Jean Monnet Module» Європейського Союзу. Масюк Олег Петрович, професор кафедри соціальної філософії та управління Запорізького національного університету, відзначив успішний досвід соціального підприємництва на прикладі «Кооперативної республіки» Едварда Абрамовського.

Не залишились поза увагою й виступи Володимира Новіченка, голови Запорізького профілактико-оздоровчого центру «Здоров'я», про можливі шляхи реабілітації під час війни та Ольги Ковальової, завідувачки кафедри терапії та ерготерапії НУ «Запорізька політехніка», про проблеми відновлення здоров'я як соціальної функції людини.

Яскраві презентації та емоційні виступи учасників круглого столу викликали жваве обговорення, що свідчить про актуальність тематики проєкту. За результатами засідання круглого столу буде підготовлено колективну монографію наукових публікацій, присвячених актуальним проблемам функціонування та розвитку соціального підприємництва.

Відеозвіт події

Детальну інформацію про проєкт можна знайти: 

Facebook: https://www.facebook.com/EurosecretZNU 

Instagram: https://www.instagram.com/eurosecretzp/ 

Twitter: @EurosecretZNU 

Cайт: www.eurosecret.com.ua